#CiekawiNauki - Olej palmowy w środowisku i żywności

Czym z perspektywy nauki jest olej palmowy? Dlaczego jest najpowszechniej stosowanym tłuszczem roślinnym na świecie? Dlaczego jest często wykorzystywany przez producentów żywności i kosmetyków? Czy możemy ograniczyć negatywny wpływ produkcji tego surowca na środowisko naturalne? Poznaj fakty, fake newsy i zadaj pytania ekspertom.

 

Olej palmowy – produkcja i spożycie

Olej palmowy ma opinię szkodliwego dla zdrowia składnika żywności, a uprawa palmy olejowej uważana jest za proces niszczący środowisko. Emocje budzą rosnące lawinowo liczby związane z jego produkcją i konsumpcją. Według statystyk, rocznie na świecie produkuje się 66 mln ton oleju palmowego. Plantacje palmy olejowej zajmują 27 mln ha – to prawie tyle co powierzchnia Polski. W 2017 roku do naszego kraju trafiło – w postaci surowca oraz w gotowych produktach – 445 tys. ton tego tłuszczu*. Olej palmowy znajdziemy w żywności (margaryna, ciastka, pieczywo etc.) i paszach, środkach gospodarstwa domowego oraz kosmetykach (mydła, środki powierzchniowo-czynne, szampony), ponadto jest stosowany do produkcji biopaliw.

Spotkanie #CiekawiNauki – fakty i dyskusja ekspertów

Celem spotkania #CiekawiNauki – Olej palmowy w środowisku i żywności jest zaprezentowanie tematu w szerokiej perspektywie. Przedstawimy fakty, dane naukowe statystyczne. 

Dyskusja toczyć się będzie wokół 3 zagadnień:

  • technologii obróbki oleju palmowego i jego właściwości. Specjaliści omówią pojęcia rafinacji, uwodornienia oraz wskażą różnice między tymi procesami. Poznamy powody, dla których olej palmowy jest tak popularnym surowcem w przemyśle spożywczym.
  • zdrowotnych skutków spożywania oleju palmowego. Dowiemy się m.in.: do jakich schorzeń doprowadzić może nadmierne spożywanie tłuszczów, w tym oleju palmowego, oraz jakie związki występujące w jego składzie mogą wpływać na nasze zdrowie; jak rozpoznać na etykiecie produktu, czy olej palmowy zawiera izomery trans.
  • ochrony środowiska. Reprezentanci EPOA i WWF Polska wskażą największe zagrożenia związane z niezrównoważoną uprawą palmy olejowej (wylesianie, utrata lasów deszczowych, wymieranie gatunków orangutanów, słoni etc.). Zaprezentują, na czym polega zrównoważo-  na produkcja oleju palmowego i wskażą produkty zawierające certyfikowany surowiec.  

Ciekawostką będzie prezentacja oleju palmowego – każdy z uczestników będzie mógł zobaczyć z bliska próbki nieprzetworzonego surowca, oleju poddanego rafinacji, jak również poszczególne frakcje oleju palmowego.

Prelegenci

W spotkaniu udział wezmą: dr inż. Agata Sommer i dr inż. Karol Parchem (Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności – Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej), mgr inż. Agata Studzińska i mgr inż. Grzegorz Muszyński (Olenex w imieniu European Palm Oil Alliance) oraz prof. dr hab. Krzysztof Krygier (były Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW, członek Rady Naukowej Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego) i Marta Grzybowska (WWF Polska w imieniu Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego).

Rozmowę poprowadzi Maciej Dzwonnik, rzecznik prasowy PG.

*dane pochodzą z raportu WWF Polska „Olej palmowy w Polsce” oraz ze strony https://www.wwf.pl/ekonsumpcja/olej-palmowy

 

#CiekawiNauki - Olej palmowy w środowisku i żywności 

Kiedy? 28 lutego (piątek), godz. 18:00

Gdzie? Politechnika Gdańska, Audytorium Novum

Wstęp: wolny, liczba miejsc ograniczona.

REJESTRACJAwww.bilety.pg.edu.pl

Wstęp na wydarzenie możliwy jest po okazaniu biletu: wydrukowanego bądź na ekranie urządzenia mobilnego.

Organizator: Politechnika Otwarta
Patronat medialny: Pod Prąd