
Aktualności
-
2023-06-27
Szynka z celulozy? Przyszłość wędlin wegańskich zależy od bakterii
Wegańskie produkty na sklepowych półkach, które są zamiennikami mięsnych odpowiedników, mają najczęściej za mało białka i jednocześnie za dużo soli. Dr Agata Sommer z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej pracuje nad rozwiązaniem tego problemu, prowadząc badania dotyczące tworzenia wegańskich wędlin na bazie celulozy bakteryjnej. Celuloza bakteryjna jest...
-
2023-05-12
Workshop on Mathematics and Physics in Cardiovascular Research
W dniu 19.04 na Wydziale FTiMS Politechniki Gdańskiej w ramach działalności Centrum BioTechMed odbył się, z udziałem gości z Max Planck Instiute, "Workshop on Mathematics and Physics in Cardiovascular Research". Organizatorami wydarzenia byli prof. dr hab. Grzegorz Graff i dr hab. Paweł Pilarczyk, prof. uczelni. Plan warsztatów znajduje się na stronie:...
-
2022-06-17
Polimery – od algorytmu do spersonalizowanej terapii medycznej
Biodegradowalny implant, który najpierw wspomaga leczenie, a później znika z organizmu. Specjalny, wielowarstwowy opatrunek, który nie tylko osłania ranę, ale uwalnia również substancje lecznicze, przyspieszając gojenie. Rusztowanie tkankowe, które pozwala na regenerację skóry po poparzeniu, a następnie znika. A to wszystko dzięki specjalnie zaprojektowanym właściwościom...
-
2022-05-30
Dr Michał Kucewicz nagrodzony na gali R&D Impact
Podczas gali R&D Impact w gdańskim centrum biznesowym Olivia Business Centre wyróżniono 34 laureatów. Wśród nich znalazł się dr Michał Kucewicz z Katedry Systemów Multimedialnych PG, założyciel laboratorium Elektrofizjologii Mózgu i Umysłu PG (BME). Przyznawane podczas uroczystości nagrody mają na celu uhonorowanie autorów i realizatorów wyróżniających się przedsięwzięć...