Na kampusie PG powstał mural z okazji 70-lecia WETI | Politechnika Gdańska

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2022-05-20

Na kampusie PG powstał mural z okazji 70-lecia WETI

Mural na WETI
Fot. Krzysztof Krzempek/PG 
Na ścianie na tyłach budynków sąsiadujących w Wydziałem Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki można już podziwiać barwny mural, który jest efektem pracy zespołowej ponad 30 osób. Projekt został przygotowany przez studentów architektury: Huberta Barnika i Marikę Domurad, z okazji 70-lecia wydziału.

Mural, który możemy już podziwiać na terenie kampusu PG powstał z okazji 70-lecia Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki. Projekt został zrealizowany w maju, przez studentów Wydziału Architektury IV sem. studiów inżynierskich, w ramach zajęć fakultatywnych prowadzonych w Katedrze Sztuk Wizualnych przez prof. Jana Buczkowskiego i dr Edytę Urwanowicz. Zajęcia miały charakter konkursu. Władze WETI dla najlepszych projektów ufundowały nagrody. W pierwszym etapie prowadzone były prace projektowe w ramach 8 zespołów. Wymogiem było uwzględnienie kontekstu miejsca (sąsiedztwo budynków ETI połączonych przeszklonym łącznikiem) oraz problematyki jaką zajmuje się wydział.

Do realizacji wybrano pracę, zaprojektowaną przez Huberta Barnika i Marikę Domurad, obrazującą zjawisko ciągłego przeplatania się technologii z życiem codziennym. Mural wykonano w barwach, które swoim układem tworzą rodzaj wnętrza z elementami, symbolizującymi współczesną technologię wszechobecną w miejscu zamieszkania człowieka. Jest to także nawiązanie do układu sąsiadujących budynków.

– Prace malarskie trwały przez dwa tygodnie. To był prawdziwie projekt grupowy. Nad muralem pracowało łącznie 30 studentów. Wraz z dr Edytą Urwanowicz dołączyłem się do pomocy w realizacji projektu. Praca na ścianie o długości prawie 40 metrów i 3,80 wysokości bardzo różni się od malowania w pracowni. Trzeba nauczyć się posługiwać innymi narzędziami takimi jak: wałek malarski, poziomica czy taśma maskująca (zużyliśmy jej ponad 1 km). Należy też wszystko dobrze zaplanować i skoordynować – rozdysponować zadania i ułożyć kolejne etapy (nanoszenie rysunku, malowanie dużych płaszczyzn wieloboków symbolizujących ściany a na końcu kolorowych form linearnych) – mówi prof. Jan Buczkowski. – W trakcie pracy usłyszeliśmy dużo entuzjastycznych komentarzy. Wierzymy, że nowy mural pozytywnie wpłynie na atmosferę miejsca. To trzecia z kolei realizacja malarska na terenie kampusu PG, która powstała na przestrzeni ostatnich lat. Wcześniej były to klatka schodowa i szyb windy w Gmachu Głównym. 

Oprócz zwycięskiego projektu na mural została nagrodzona również praca autorstwa Julii Gątarek, Klaudii Grządkowskiej, Alicji Jasiel, Kingi Piekarskiej, Klaudii Puławskiej oraz pomysł zespołu w składzie: Joanna Laskowska, Hanna Malara, Karolina Mierzejewska i Alina Olszewska.

494 wyświetleń