Data dodania: 2024-10-21
[PG w mediach] „F-FOOD", Baltic Windustry, naukowiec w gronie ekspertów ds. AI
Poniżej prezentujemy najciekawsze z nich.
„F-FOOD" – nowy system certyfikowania żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna to taka, która ma korzystny wpływ na organizm człowieka i szczególną wartość odżywczą. „F-FOOD” to pierwszy system jej certyfikowania w Polsce i Europie, a Politechnika Gdańska wraz z sześcioma jednostkami naukowymi z całej Polski jest jego kluczowym elementem.
Radio Gdańsk Forum Akademickie Dziennik Bałtycki NaszeMiasto
Konferencja Baltic Windustry
Organizowana cyklicznie przez Politechnikę Gdańską konferencja Baltic Windustry tym razem odbyła się na Politechnice Morskiej w Szczecinie. Celem wydarzenia jest upowszechnianie aktualnie rozwijających się trendów i nowych technologii w branży offshore oraz wzmocnienie współpracy środowiska biznesowego i naukowego. Wśród gości konferencji obecny był m.in. prof. Krzysztof Wilde, rektor PG. Materiał z wydarzenia przygotował szczeciński oddział regionalny Telewizji Polskiej.
Naukowiec z PG w Ellis Society
Naukowiec z PG – dr inż. Sebastian Cygert z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki – jako pierwszy przedstawiciel uczelni został przyjęty do Ellis Society, czyli europejskiej sieci doskonałości w dziedzinie AI.
Podróż życia studentki PG
Nadia Stencel, studentka Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska, gościła w audycji Włodzimierza Raszkiewicza „Kawałek świata i herbata” w Radiu Gdańsk. Rozmowa dotyczyła wyprawy w Himalaje i trekkingu przez Annapurna Circuit, które Nadia Stencel zrealizowała w ramach wygranej w konkursie WILiŚ Adventure.