Data dodania: 2024-10-17
F-FOOD - system certyfikacji żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które oprócz podstawowych wartości odżywczych, dostarczają dodatkowych korzyści zdrowotnych. Są one wzbogacone o składniki aktywne, takie jak witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, wielonasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, prebiotyki, aminokwasy, peptydy czy antyoksydanty, które wspomagają zdrowie i mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych.
Obecnie w Unii Europejskiej nie istnieje prawna definicja żywności funkcjonalnej. Nie wprowadzono też kompleksowego systemu promocji żywności funkcjonalnej, a jedynie skupiono się na regulacjach prawnych dotyczących prezentacji składników bioaktywnych o szczególnych własnościach odżywczych.
Celem systemu „F-FOOD” jest podniesienie jakości żywności dostępnej na rynku, promowanie zdrowego stylu życia oraz wprowadzenie dietetyki spersonalizowanej. To także informacja dla konsumentów, którzy dzięki oznaczeniom, będą mogli wybierać produkty przynoszące korzyści zdrowotne.
System powstał z inicjatywy 7 polskich uczelni i instytutów badawczych: Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu, Politechniki Gdańskiej oraz Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie.
-
2024-11-19
Wspólnie zbudujmy świąteczne Eko-inki!