WYDZIAŁ CHEMICZNY
Wiedza zdobyta w ramach każdej ze specjalizacji sprawia, że absolwent jest przygotowany opracowywania i optymalizacji procesów biotechnologicznych, projektowania i prowadzenia procesów ukierunkowanych na otrzymanie produktów o pożądanych cechach oraz projektowania i prowadzenia eksperymentów naukowych i prac badawczych w zakresie biotechnologii.
Absolwent jest doskonale przygotowany do prowadzenia i wykorzystania badań molekularnych, zwłaszcza w aplikacjach biotechnologicznych. Ma pogłębioną wiedzę bioinformatyczną i posiada umiejętność jej stosowania w biotechnologii. Zna i rozumie prawne i etyczne aspekty biotechnologii oraz ekonomiczne i organizacyjne zasady funkcjonowania przedsiębiorstw biotechnologicznych. Absolwent nabywa specjalistycznych umiejętności w ramach realizacji programu określonej specjalizacji: Biotechnologii Leków, Biotechnologii Molekularnej i Biotechnologii Żywności. Absolwent jest przygotowany do pracy w placówkach naukowo-badawczych, firmach biotechnologicznych, laboratoriach diagnostycznych oraz innych gałęziach gospodarki wykorzystujących techniki biotechnologiczne (przemysł fermentacyjny, spożywczy, farmaceutyczny, biomedyczny). Jest także przygotowany do podjęcia studiów III stopnia
studia stacjonarne | studia niestacjonarne | |
---|---|---|
koszt dla obywateli Polski |
bezpłatne | nie są prowadzone |
język wykładowy | polski | |
termin rekrutacji dla obywateli Polski |
nabór na semestr letni |
|
brane pod uwagę przy rekrutacji: | ||
|
Specjalności:
- Biotechnologia leków
Specjalność Biotechnologia Leków jest dedykowana absolwentom studiów I stopnia kierunku Biotechnologia lub pokrewnych. W ramach specjalności realizowane są przedmioty, które pozwalają na poszerzenie wiedzy z zakresu chemii medycznej, mechanizmów działania leków, projektowania struktur chemicznych posiadających określoną aktywność biologiczną, podstawowych technik modelowania molekularnego oraz korzystania z nowoczesnych narzędzi informatycznych przydatnych w badaniach biologicznych. Zajęcia dydaktyczne realizują członkowie zespołów badawczych, zajmujących się badaniami farmakologicznymi potencjalnych leków przeciwnowotworowych, molekularnymi aspektami chemoterapii przeciwnowotworowej i przeciwgrzybowej, analizą chemometryczną i badaniem spektroskopowym leków oraz poszukiwaniem nowych celów molekularnych dla chemoterapii przeciwgrzybowej i potencjalnych leków przeciwdrobnoustrojowych. W programie studiów znajdują się m.in. przedmioty takie jak: Chemoterapeutyki przeciwdrobnoustrojowe, Badania przedkliniczne i kliniczne nowych leków, Związki biologicznie czynne pochodzenia naturalnego, Biofizyka makrocząstek czy Chemoterapeutyki przeciwnowotworowe. - Biotechnologia molekularna
Specjalność Biotechnologia Molekularna ma charakter wybitnie interdyscyplinarnych. Odnajdzie się na niej pasjonat biologii, chemii organicznej, chemii fizycznej, biochemii, inżynierii genetycznej, informatyki i wielu innych przedmiotów. Możliwości zatrudnienia są również wielokierunkowe – wszystkie jednak opierają się na kreatywności i umożliwiają rozwój. W czasie pandemii SARS-CoV-2 wielu naszych absolwentów znalazło zatrudnienie przy opracowywaniu testów wykrywających wirusa lub przeciwciała skierowane przeciwko niemu, przy przeprowadzeniu testów molekularnych. Inni absolwenci jak co roku znajdują zatrudnienie w firmach farmaceutycznych, biotechnologicznych, chemicznych., w laboratoriach diagnostycznych Spora część absolwentów realizuje się w kontynuacji nauki na studiach III stopnia. - Technologia, biotechnologia i analiza żywności
Specjalność o charakterze interdyscyplinarnym, łącząca zagadnienia teoretyczne z dziedzin chemicznych i przyrodniczych z wymiarem praktycznym, który obejmuje wiedzę na temat roli zjawisk i procedur chemicznych w tworzeniu żywności o dobrej jakości zdrowotnej i pożądanych cechach sensorycznych. W programie studiów II stopnia poruszane są zagadnienia z zakresu chemii żywności, funkcjonalnych składników żywności, mikrobiologii żywności, technik utrwalania żywności, technologii i biotechnologii żywności oraz projektowania procesów biotechnologicznych na potrzeby produkcji żywności. Duży nacisk kładzie się na rzetelną wiedzę dotyczącą praktycznych zagadnień związanych z produkcją żywności, co udaje się spełnić dzięki długotrwałej współpracy Katedry z zakładami produkującymi żywność. Wyposażenie Katedry w najnowocześniejszą aparaturę analityczną i pomiarową oraz urządzenia umożliwiające przeniesienie procesów produkcji żywności ze skali laboratoryjnej na skalę przemysłową pozwala studentom na poznanie najnowszych technik wykorzystywanych w produkcji i analizie żywności. Dzięki wiedzy i zdobytym umiejętnościom student jest przygotowany do prowadzenia, kontrolowania i optymalizacji procesów produkcyjnych, a także procesów ukierunkowanych na otrzymywanie produktów o pożądanych cechach oraz potrafi zaprojektować i zrealizować projekty badawcze w zakresie biotechnologii.
Specjalności są uruchamiane w zależności od liczby chętnych studentów.
Perspektywy zatrudnienia:
- laboratoria badawczo-rozwojowe w firmach wykorzystujących biotechnologię
- przemysł spożywczy
- przemysł farmaceutyczny
- przemysł biotechnologiczny
- instytuty naukowo-badawcze