Kapusta pekińska w służbie nauki – sukces doktorantek Szkoły Doktorskiej | Politechnika Gdańska

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2025-05-28

Kapusta pekińska w służbie nauki – sukces doktorantek Szkoły Doktorskiej

xyz
Czy liście kapusty pekińskiej mogą posłużyć do tworzenia nowoczesnych sensorów? Tak! Doktorantki naszej Szkoły Doktorskiej – mgr inż. Stefania Wolff oraz mgr Angelika Łepek – we współpracy z zespołem naukowców z PG i IMP PAN, opracowały nowy materiał elektrodowy na bazie przetworzonych odpadów roślinnych. 
Kilka słów o doktorantkach

Na zdj. doktorantki mgr inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN) i mgr Angelika Łepek (WFTiMS PG). Fot. Krzysztof Mystkowski / Politechnika Gdańska.

mgr inż. Stefania Wolff — doktorantka Szkoły Doktorskiej na Politechnice Gdańskiej, naukowo związana z Wydziałem Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej i Instytutem Maszyn Przepływowych Polskiej Akademii Nauk, rozpoczęła kształcenia w r.a. 2023/2024 pod opieką promotorską dr hab. inż. Natalii Wójcik związanej z Instytutem Nanotechnologii i Inżynierii Materiałowej.

mgr Angelika Łepek — doktorantka Szkoły Doktorskiej na PG, naukowo związana z Wydziałem Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej, rozpoczęła kształcenie w r.a. 2023/2024 pod opieką promotorską prof. dr hab. inż. Jacka Ryla związanego z Instytutem Nanotechnologii i Inżynierii Materiałowej oraz dr Matti Pierpaoli związanego z Katedrą Metrologii i Optoelektroniki.


Jak wyglądał proces badawczy?

"Najpierw cięłyśmy liście kapusty na kawałki i zanurzałyśmy je w solach miedzi o różnych stężeniach. Następnie poddałyśmy pirolizie w obojętnej atmosferze i otrzymywałyśmy proszek z węgla i miedzi, który wykorzystałyśmy do modyfikacji szklanej elektrody węglowej. W kolejnym etapie badałyśmy jej właściwości elektrochemiczne pod względem wykrywania witaminy C, którą w kontrolowany sposób dodawałyśmy do elektrolitu" - mówi mgr Angelika Łepek.

"Potem udowodniłyśmy, że materiał wytworzony przez nas na bazie odpadów z kapusty może być użyteczny w sensorach do zastosowań spożywczych, czyli do oznaczania stężenia witaminy C w soku owocowym" – dodaje mgr inż. Stefania Wolff.


Publikacja w wysoko punktowanym czasopiśmie i wniosek patentowy

Efekty badań, finansowanych z programu TECHNETIUM, zostały opisane artykule "Transforming organic waste: Cabbage-derived carbon containing copper for electrochemical sensing of ascorbic acid" w wysoko punktowanym (200 pkt.) czasopiśmie Sustainable Materials and Technologies oraz zaowocowały zgłoszeniem patentowym.

W skład zespołu badawczego weszły członkinie KN RedOX: dr inż. Wiktoria Lipińska (IMP PAN, absolwentka PG, pierwsza autorka artykułu), mgr Angelika Łepek (WFTiMS PG), mgr inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN), a także prof. Jacek Ryl (WFTiMS PG), dr hab. inż. Andrzej Nowak, prof. PG (WChem PG) oraz dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, prof. IMP PAN (IMP PAN, mentorka KN RedOx, kierownik projektu).

Na zdj. od lewej: dr inż. Wiktoria Lipińska (IMP PAN, absolwentka PG), mgr Angelika Łepek (WFTiMS PG), prof. Jacek Ryl (WFTiMS PG), mgr inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN). Fot. Krzysztof Mystkowski / Politechnika Gdańska

Pełna treść artykułu


Gratulujemy doktorantkom i całemu zespołowi – Wasze badania pokazują, jak z pasji i interdyscyplinarnej współpracy mogą powstać rozwiązania przyszłości.

124 wyświetleń