Data dodania: 2024-11-29
Książka na grudzień
Przedświąteczny czas to doskonała okazja, aby zatopić się w lekturze i cieszyć spokojem z dobrą książką. W naszej grudniowej ofercie znajdziecie fascynujące eseje, wciągające reportaże oraz inspirujące książki popularnonaukowe oraz beletrystykę. Niech grudzień będzie pełen inspirujących lektur i radosnych chwil.
Wypożyczalnia poleca:
27 śmierci Toby’ego Obeda (2019)
Joanna Gierak-Onyszko
To też jest Kanada: siedem zapałek w słoiku, sny o czubkach drzew, powiewające na wietrze czerwone suknie, dzieci odbierane rodzicom o świcie. I ludzie, którzy nie mówią, że są absolwentami szkół z internatem. Mówią: jesteśmy ocaleńcami. Przetrwaliśmy.
– Zniszczono cały nasz naród. Nigdyśmy się nie podnieśli. W Europie ekscytujecie się modą na Kanadę, bo patrzycie na nią przez kolorowe skarpetki naszego nowoczesnego premiera. Ale prawda mniej się nadaje do lajkowania – powiedział autorce jeden z bohaterów tej książki.
Joanna Gierak-Onoszko spędziła w Kanadzie dwa lata, sprawdzając, co ukryto pod tamtejszą kulturową mozaiką. W swoim reportażu autorka kreśli obraz Kanady, który burzy nasze wyobrażenia o tym kraju.
Dlaczego Kanada ściąga dziś z pomników i banknotów swoich dawnych bohaterów? Jak to możliwe, że odbierano tam dzieci rodzicom? Czyja ręka temu błogosławiła?
"27 śmierci Toby’ego Obeda" to reporterska opowieść o winie i pojednaniu, zbrodni bez kary i ludziach, którzy wymykają się przeznaczeniu.
Pracownia Historii i Zbiorów Muzealnych PG poleca:
Miasto magicznych przestrzeni: glosariusza gdańskiego część trzecia: ulice (2003)
Jerzy Samp
Książka jest trzecim tomem poświęconym Gdańskowi. W 1996 było to: "Miasto czterdziestu bram", a w 1999: "Miasto tysiąca tajemnic".
W książce zawartych jest 287 opowiadań, napisanych przystępnym językiem w formie informatora o ulicach Gdańska. Opisane zostały ulice, których nazewnictwo poświęcone jest osobom, zawodom, cechom, zasłużonym gdańszczanom różnych zawodów i pełniącym różne funkcje w mieście, jak i innym znanym w Polsce osobom, jak np. Kornel Makuszyński – pisarz, autor "Przygód Koziołka Matołka" itd., postaciom z historii miasta zasłużonym na przestrzeni wielu lat, od średniowiecza po lata ostatniej wojny światowej, oraz działaczom Polonii Gdańskiej.
W publikacji tej można dowiedzieć się, jak często zawiłe i trudne były historie bohaterów ulic z historii Gdańska przed 1945 roku i po 1945 roku. Jest to ciekawa podróż literacka w czasie i przestrzeni.
Polecam historie ulic tego wyjątkowego miasta… Można czytać powoli, szybko, jak kto lubi, poznając historie różnych dzielnic miasta… Są tu ulice dobrze znane pracownikom Uczelni, np. Aleja Zwycięstwa czy Gabriela Narutowicza.
Autor tekstu: dr Witold Parteka, Biblioteka PG.
Filia BPG: Architektura i Urbanistyka poleca:
O sztuce (2008)
E. H. Gombrich
Jedna z najsłynniejszych i najpopularniejszych książek o sztuce, wydana na świecie w łącznym nakładzie ponad 5 milionów egzemplarzy i przetłumaczona na ponad 30 języków. Od 50 lat nie powstało lepsze wprowadzenie do historii sztuki. Autor zaczyna swą opowieść od najstarszych rysunków naskalnych, a kończy na eksperymentalnej sztuce współczesnej.
Czytelnicy na całym świecie odkryli w profesorze Gombrichu prawdziwego mistrza, który łączy wiedzę i mądrość z wyjątkowym darem bezpośredniego przekazywania swej głębokiej miłości do opisywanych dzieł sztuki.
Filia BPG: Chemia, Fizyka i Matematyka poleca:
Cooking as a chemical reaction: culinary science with experiments (2020)
Sibel Özilgen
- Opis książki ze strony internetowej:
With this book, students are able to perform experiments and then make observations that they will frequently see in the kitchen and other food preparation and processing areas and learn the science behind these phenomena. The second edition of Cooking as a Chemical Reaction: Culinary Science with Experiments features new chapters on food hygiene and safety, kitchen terminology, and taste pairing, as well as an expanded chapter on the role of food additives in culinary transformations.
The text uses experiments and experiences from the kitchen, and other food preparation areas, rather than theory, as the basic means of explaining the scientific facts and principles behind food preparation and food processing. It engages students in their own learning process. This textbook is designed so that students can first perform certain experiments and record their observations in tables provided in the book. The book then explains the science behind their observations.
Features:
- Experiments and recipes form the basic means of teaching culinary chemistry
- Features new chapters on food hygiene and safety, kitchen terminology, and taste pairing
- Employs real kitchen practices to explain the subjects
- Covers traditional food chemistry including water in culinary transformations, protein, carbohydrates, fats, sensorial properties
Many concepts throughout the book are marked with a symbol that indicates the concept is one that they will come across frequently not just in this text, but in the kitchen and other food preparation and processing areas. A second symbol precedes the scientific explanation of the observation made during the experiments in the chapter. At the end of each chapter, students are presented with important points to remember, more ideas to try, and study questions to reinforce concepts that were presented in the chapter. The book is designed for each chapter to be read and studied in chronological order, as the concepts of each chapter will reoccur in subsequent chapters.
Written at the undergraduate level, this book is designed for students in culinary arts, nutrition, dietetics, food science and technology, and gastronomy programs. It is intended for students with limited scientific background who are studying different aspects of food preparation and processing.
Filia BPG: Elektrotechnika i Automatyka poleca:
Ogrzewanie obiektów promiennikami podczerwieni: instalacje i urządzenia gazowe, zbiorniki gazu płynnego, promienniki podczerwieni (1998)
Marek Kowalczyk
Książka poświęcona jest problematyce praktycznego zastosowania promienników podczerwieni do ogrzewania obiektów wielkokubaturowych w przemyśle, rolnictwie i budynkach użyteczności publicznej, jednym słowem wszędzie tam, gdzie ewentualnie zainstalowanie tradycyjnych sposobów ogrzewania natrafia na barierę ekonomiczności takiego przedsięwzięcia. Jest ona przeznaczona przede wszystkim dla projektantów i instalatorów zajmujących się techniką grzewczą, a także dla przyszłych użytkowników ogrzewania promiennikowego.
Przedstawiona wiedza z zakresu grzejnictwa promiennikowego, poparta została praktyką, której nabyłem w trakcie instalowania tego typu urządzeń, podczas pracy w Zakładzie Nowych Technik Cieplnych "Solaren" w Gdańsku.
Filia BPG: Inżynieria Mechaniczna poleca:
Inżynieria mechaniczna dla majsterkowiczów. Prosty przewodnik po praktycznych zagadnieniach (2022)
Brian Bunnell, Samer Najia
Oto pozycja adresowana specjalnie do majsterkowiczów, którzy chcą poznać podstawowe zasady mechaniki, aby z powodzeniem kończyć swoje projekty. Znajdziesz w niej mnóstwo praktycznych informacji uzupełnionych elementami matematyki stosowanej, fizyki i inżynierii. Te dość trudne zagadnienia przedstawiono w bardzo zrozumiały, ciekawy i zabawny sposób, poprzez pokazanie praktycznego zastosowania opisywanych koncepcji. Zdobytą wiedzę wypróbujesz samodzielnie dzięki kilku projektom – opisanym krok po kroku i bogato ilustrowanym. Do ich wykonania będziesz potrzebować jedynie powszechnie dostępnych, tanich materiałów i narzędzi. Z pewnością przydadzą Ci się również szczegółowe podpowiedzi, które sprawią, że wiele czynności wykonasz łatwiej i szybciej oraz unikniesz często popełnianych błędów.
W książce znajdziesz:
- podstawy inżynierii mechanicznej podane specjalnie dla majsterkowiczów
- ciekawe informacje o różnorodnych materiałach, narzędziach i procesach
- wyjątkowo przydatne spostrzeżenia, wskazówki i ostrzeżenia przed błędami
- projekty do samodzielnego wykonania z użyciem tanich i powszechnie dostępnych materiałów
- przystępne wyjaśnienia kluczowych koncepcji inżynierskich
Filia BPG: Inżynieria Lądowa i Środowiska poleca:
Niebo (2021)
Przemysław Rudź
Album "Niebo" to kompendium wiedzy o Wszechświecie. Zawarte w nim informacje pozwolą poszerzyć wiadomości na temat historii Ziemi, jej, budowy, geostref – litosfery, atmosfery i hydrosfery – oraz innych obiektów Układu Słonecznego. Dociekliwi Czytelnicy dowiedzą się, jak powstaje tęcza, które czynniki mają wpływ na zmiany klimatu oraz czym jest tajemnicze El Niño. Książka jest także niezastąpionym przewodnikiem po kosmosie. Znajdują się w niej opisy oraz rysunki 55 konstelacji wraz z mapami nieba w poszczególnych miesiącach.
Autor podpowiada również, jak przygotować się do pierwszego spaceru pośród gwiazd, przekazuje podstawowe informacje na temat odległości na niebie, sprzętu do obserwacji oraz budowy amatorskiego obserwatorium astronomicznego.
Pasjonaci fotografii mogą dowiedzieć się także, jak uwiecznić swoje kosmiczne odkrycia za pomocą zestawów do astrofotografii.