Dr hab. inż. Robert Tylingo

prof. PG

Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności,
Politechnika Gdańska


Dr hab. inż. Robert Tylingo, profesor uczelni jest pracownikiem naukowo-dydaktycznym Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. W 2019 roku uzyskał stopień naukowy doktora habilitowanego nauk technicznych w zakresie technologii chemicznej. Jest współautorem 4 patentów, 40 publikacji z listy JCR oraz pełnił funkcję kierownika w ponad 35 projektach badawczo-rozwojowych realizowanych we współpracy z partnerami przemysłowymi z zakresu nauk o żywności oraz polimerów naturalnych. Prof. Tylingo jest także współzałożycielem spółki Politechniki Gdańskiej pod nazwą Chitone Sp. z o.o. w ramach konkursu NCBiR „szybka ścieżka” dotyczącej rozwoju technologii ChitoVelum® Pro-opatentowanej metody rozpuszczania chitozanu za pomocą kwasu węglowego. Zainteresowania naukowe prof. Tylingo dotyczą właściwości fizykochemicznych polimerów naturalnych, w tym białek, polisacharydów i ich kompozytów, które wykorzystuje w projektowaniu materiałów o właściwościach pro-regenracyjnych otrzymywanych technikami wytwarzania addytywnego. Za swoją działalność naukową otrzymał wiele nagród (np. złoty medal innowacje „Archimedes”, Polski Produkt przyszłości oraz srebrne medale TechiconInnocation - Targi Techniki Przemysłowej, Nauki i Innowacji). 

POWRÓT