Polityka prywatności serwisów Politechniki Gdańskiej | Politechnika Gdańska

Treść strony

Polityka prywatności serwisów Politechniki Gdańskiej

Politechnika Gdańska (PG) szanuje prywatność użytkowników serwisów internetowych działających w domenie pg.edu.pl. Korzystając z tych serwisów udostępniasz nam Swoje dane. Dokładamy wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo Waszych danych oraz umożliwić Wam kontrolę nad nimi. Z tej polityki dowiesz się jakie dane i w jakim celu zbieramy, a także jak możesz nimi zarządzać.

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w naszej Polityce Prywatności. Osoby odwiedzające nasze strony lub korzystające z naszych usług obowiązuje zawsze aktualnie obowiązująca wersja naszej Polityki, dostępna na naszych stronach.

Informacje ogólne

  1. Niniejsza polityka prywatności ma charakter informacyjny. Zawiera informacje w zakresie stosowania w naszych serwisach plików cookies oraz narzędzi analitycznych oraz dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Politechnikę Gdańską w naszych serwisach internetowych, w tym podstawy, cele i zakres przetwarzania danych osobowych oraz prawa osób, których dane dotyczą.
  2. Korzystając z naszych serwisów akceptujesz niniejszą Politykę Prywatności.
  3. Dane (w tym osobowe) w serwisach mogą być gromadzone poprzez następujące działania:
    1. informacje podawane przez Ciebie lub w Twoim imieniu w formularzach zamieszczonych w serwisach,
    2. informacje zbierane w sposób automatyczny podczas korzystania z serwisów, tj.:
      • informacje zapisywane automatycznie w logach serwerów, np. adres IP, żądanie strony wysyłane przez użytkownika, data i godzina żądania, typ przeglądarki, język przeglądarki, dane urządzenia, typ systemu operacyjnego,
      • pliki "cookies" – pliki tekstowe wysyłane przez serwis na Twoje urządzenie (np. komputer, smartfon).
  4. Informacje zbierane w sposób automatyczny służą do realizacji celów związanych z jakością naszych usług oraz ich bezpieczeństwem, a w szczególności:
    1. dostosowania usług do Twoich potrzeb,
    2. zapewnienia świadczenia określonych usług,
    3. utrzymanie sesji użytkownika,
    4. administrowania usługami,
    5. zapewnienia bezpieczeństwa usług oraz ochrony danych,
    6. tworzenie statystyk oglądalności poszczególnych serwisów,
    7. optymalizacji i usprawniania świadczonych usług.

Pliki cookies

  1. Pliki cookies (definicja w serwisie wikipedia.org) w naszych serwisach służą do realizacji następujących celów:
    1. zapewnienie prawidłowego działania witryn serwisów w przeglądarce użytkownika,
    2. ułatwienia użytkownikowi korzystania z serwisów i dopasowania ich do potrzeb użytkownika,
    3. zapamiętywania indywidualnych ustawień i preferencji użytkownika,
    4. tworzenia statystyk naszych stron umożliwiających poznanie oczekiwań użytkowników i rozwój naszych stron oraz usług tak, aby ułatwić dotarcie do najczęściej poszukiwanych informacji,
    5. dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
  2. Przeglądarki internetowe zwykle domyślnie dopuszczają przechowywanie plików "cookies" na urządzeniu użytkownika.
  3. Pliki cookies wykorzystywane w naszych serwisach:
    1. pliki cookies własne - wytworzone przez strony naszych serwisów internetowych oraz pliki cookies zewnętrzne – należące do podmiotów zewnętrznych (innych niż Politechnika Gdańska)
    2. pliki cookies sesyjne – stanowią tymczasowe dane umieszczone w pamięci przeglądarki, przechowywane na czas trwania sesji przeglądarki (do chwili zamknięcia przeglądarki) - pliki tego rodzaju są niezbędne do poprawnego działania wielu aplikacji internetowych oraz pliki cookies stałe – stanowiące dane umieszczone w pamięci urządzania końcowego przez ściśle określony czas zdefiniowany przez parametry danego pliku cookie lub do czasu ręcznego usunięcia go przez użytkownika urządzenia
    3. pliki cookies funkcjonalne – stanowią dane umieszczone w pamięci podręcznej przeglądarki i zwykle pozostają tam przez dłuższy czas (chyba, że zostaną celowo usunięte). Mają charakter narzędziowy, tzn zapamiętują wybrane ustawienia czy zgody użytkownika, pozwalają na ukrycie powtarzających się elementów interfejsu lub pozwalają zarządzać wyglądem graficznym witryny. Dane te są przekazywane od użytkownika do serwera przy każdych odwiedzinach danej witryny lub aplikacji. Mogą to być pliki niezbędne, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie strony, preferencyjne – umożliwiające dostosowanie strony do wymagań użytkownika, analityczne oraz marketingowe i reklamowe.
  4. Użytkownik posiada możliwość skonfigurowania własnej przeglądarki internetowej tak, aby całkowicie lub częściowo wyłączyć przechowywanie plików cookies na urządzeniu. Wyłączenie przechowywania plików cookies może spowodować, że niektóre funkcje naszych serwisów mogą nie działać poprawnie.
  5. W większości przeglądarek internetowych można: kasować pliki typu cookies z twardego dysku komputera (z poziomu ustawień przeglądarki), zablokować wszystkie przysyłane pliki typu cookies lub ustawić ostrzeżenie przed zapisaniem ich na dysku.
  6. Należy mieć na uwadze, że zmiany ustawień plików cookie polegające na ograniczeniu ich stosowania mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych je stosujących np. uniemożliwiając zalogowanie się na konto serwisu internetowego.
  7. Przy korzystaniu z naszych serwisów część Twoich danych może być automatycznie zbierana i przetwarzana przez narzędzia podmiotów zewnętrznych, z których korzystamy. Do celów statystycznych wykorzystujemy narzędzie Google Analytics (GA), dostarczane przez firmę Google. Narzędzie to pomaga nam prowadzić statystyki i analizować ruch w naszych serwisach internetowych. Dane te mają charakter zbiorczy. Gromadzimy takie dane jak źródła i medium pozyskania odwiedzających nasze serwisy, informacje na temat urządzeń i przeglądarek z których odwiedzają stronę, IP oraz domenę, dane geograficzne oraz dane demograficzne (wiek, płeć) i zainteresowania oraz kategorie użytkowników i ich identyfikatory niebędące danymi osobowymi. Narzędzie Google Analytics działa w oparciu o własne pliki cookies. Polityka Prywatności Google dostępna jest pod adresem: https://policies.google.com/privacy?hl=pl.
    Wyrażając zgodę na wykorzystywanie plików cookies w celach analitycznych musisz mieć świadomość, że informacje dot. Twoich sesji przeglądania (np. czas spędzony na odwiedzonych podstronach) oraz identyfikatory usługi Google Analytics będą przekazywane na serwery Google znajdujące się w USA. W związku z brakiem zastosowania przez Google stosownych zabezpieczeń w/w dane mogą zostać udostępnione służbom USA na ich żądanie.
  8. Na naszych stronach mogą być osadzone materiały z innych serwisów internetowych np. serwisów społecznościowych Facebook w tym Instagram, YouTube itp., które to serwisy udostępniają własne polityki oraz mogą dostarczać zależnie od preferencji użytkownika własne pliki cookies, w tym mogą być wykorzystywane do profilowania.
  9. Serwisy obce, do których niekiedy odsyłają witryny Politechniki Gdańskiej mogą także używać plików cookies innych niż wymienione powyżej, w tym w szczególności plików umożliwiających logowanie się oraz dostarczanie reklam odpowiadających upodobaniom i zachowaniom użytkownika. Politechnika Gdańska namawia by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tych stron.
  10. Nie odpowiadamy za polityki prywatności podmiotów zewnętrznych między innymi serwisów, do których zamieszczamy linki. Użytkownik we własnym zakresie jest zobligowany do zapoznania się z zasadami obowiązującymi u tych podmiotów.
  11. Staramy się chronić nasze serwisy wraz z przetwarzanymi na nim danymi, m. in. przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich stosując fizyczne, organizacyjne oraz techniczne środki bezpieczeństwa.
  12. Politechnika Gdańska posiada wdrożony mechanizm zarządzania zgodami dla plików cookie. Użytkownik może w każdej chwili zmienić swoje preferencje wchodząc w ustawienia mechanizmu zarządzania zgodami lub za pomocą poniższego przycisku:
    Zmień swoją zgodę
  13. Szczegółowy, aktualny wykaz stosowanych plików cookies stosowanych na naszych stronach internetowych jest dostępny z poziomu panelu zarządzania zgodami dotyczącymi plików cookies lub w tabeli poniżej:
    Typy oraz lista plików cookie wykorzystywana w serwisach w domenie pg.edu.pl
     

Dane osobowe

  1. Administratorem danych przetwarzanych w związku z korzystaniem z naszych serwisów, z wyłączeniem danych zbieranych przez podmioty zewnętrzne, o których mowa w Pliki cookies - pkt 7 Polityki Prywatności jest Politechnika Gdańska z siedzibą w Gdańsku (ul. G. Narutowicza 11/12, 80-233 Gdańsk).
  2. Dane osobowe przetwarzane są przez Administratora zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w szczególności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) - zwane dalej "RODO". Pełny tekst RODO.
  3. Korzystanie z naszych serwisów, a tym samym podanie danych osobowych przez korzystającego z naszych serwisów internetowych jest dobrowolne z zastrzeżeniem sytuacji kiedy użytkownik jest z nami związany umową lub korzystanie z naszych serwisów i przetwarzanie danych osobowych wynika z obowiązków prawnych Administratora.
  4. Dane osobowe użytkowników zabrane w celach opisanych w niniejszej Polityce Prywatności będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji danego celu na podstawie
    • naszego prawnie uzasadnionego interesu (Art. 6 ust. 1 lit. f RODO) – korzystanie z naszych serwisów, zapewnienie ich prawidłowego działania, prowadzenie statystyk, analiza ruchu,
    • zgody udzielonej przez użytkownika naszych serwisów (Art. 6 ust. 1 lit. a RODO) – marketing naszych usług -  informowanie o organizowanych przez Politechnikę Gdańską wydarzeniach, subskrypcja newsletterów i biuletynów informacyjnych, analiza funkcjonowania naszych witryn (w tym interakcja użytkownika z witryną).
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane do podmiotów przetwarzających dane w naszym imieniu w związku ze świadczeniem dla nas usług. Użycie przez Administratora narzędzi Google Analytics powoduje (pod warunkiem zgody użytkownika na cookies analityczne), że dane dotyczące korzystania z naszych serwisów są przekazywane do dostawcy usługi, tj. Google LLC, poza Europejski Obszar Gospodarczy. Transfer danych następuje do Stanów Zjednoczonych, gdzie na mocy niektórych programów bezpieczeństwa narodowego, amerykańskie władze publiczne mogą uzyskać dostęp do Twoich danych.
  6. Użytkownikowi naszych serwisów przysługuje prawo:
    • żądania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także ma prawo do przenoszenia swoich danych (zgodnie z art. 15-21 RODO),
    • do cofnięcia zgody w dowolnym momencie – osoba, której dane przetwarzane są przez Administratora na podstawie wyrażonej zgody (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO ma prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – osoba, której dane przetwarzane są przez Administratora, ma prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego w sposób i trybie określonym w przepisach Rozporządzenia RODO oraz prawa polskiego, w szczególności ustawy o ochronie danych osobowych. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
    • do wniesienia sprzeciwu - osoba, której dane dotyczą, ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw – z przyczyn związanych z jej szczególną sytuacją – wobec przetwarzania dotyczących jej danych osobowych opartego na art. 6 ust. 1 lit. e) (interes lub zadania publiczne) lub f) (prawnie uzasadniony interes administratora), w tym profilowania na podstawie tych przepisów.
  7. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w niniejszym punkcie Polityki Prywatności można kontaktować się z Administratorem poprzez przesłanie stosownej wiadomości pisemnie lub pocztą elektroniczną na adres Administratora wskazany na końcu Polityki Prywatności.
  8. Informacje i dane do kontaktów w sprawie danych osobowych przetwarzanych w serwisach PG:
    • administratorem danych osobowych jest Politechnika Gdańska z siedzibą w Gdańsku przy ul. Narutowicza 11/12, (kod pocztowy 80-233), https://pg.edu.pl, e-mail: helpdesk@pg.edu.pl
    • dane kontaktowe do Inspektora Ochrony Danych: https://pg.edu.pl/iod Inspektor Ochrony Danych, Politechnika Gdańska ul. Narutowicza 11/12, 80-233 Gdańsk, e-mail: iod@pg.edu.pl