Wydział Chemiczny

Wiedza zdobyta w ramach każdej ze specjalizacji sprawia, że absolwent jest przygotowany do opracowywania i optymalizacji procesów biotechnologicznych, projektowania i prowadzenia procesów ukierunkowanych na otrzymanie produktów o pożądanych cechach oraz projektowania i prowadzenia eksperymentów naukowych i prac badawczych w zakresie biotechnologii.

Absolwent jest doskonale przygotowany do prowadzenia i wykorzystania badań molekularnych, zwłaszcza w aplikacjach biotechnologicznych. Ma pogłębioną wiedzę bioinformatyczną i posiada umiejętność jej stosowania w biotechnologii. Zna i rozumie prawne i etyczne aspekty biotechnologii oraz ekonomiczne i organizacyjne zasady funkcjonowania przedsiębiorstw biotechnologicznych. Absolwent nabywa specjalistycznych umiejętności w ramach realizacji programu określonej specjalizacji: Biotechnologii Leków, Biotechnologii Molekularnej i Biotechnologii Żywności. Absolwent jest przygotowany do pracy w placówkach naukowo-badawczych, firmach biotechnologicznych, laboratoriach diagnostycznych oraz innych gałęziach gospodarki wykorzystujących techniki biotechnologiczne (przemysł fermentacyjny, spożywczy, farmaceutyczny, biomedyczny). Jest także przygotowany do podjęcia studiów w Szkołach Doktorskich.


  studia stacjonarne studia niestacjonarne
koszt dla
obywateli Polski
bezpłatne nie są prowadzone
język wykładowy polski
termin rekrutacji
dla obywateli Polski
nabór
na semestr letni (3-semestralne)
oraz semestr zimowy (4-semestralne)
brane pod uwagę przy rekrutacji:

Specjalności:

  • Biotechnologia leków
    Jest dedykowana absolwentom studiów I stopnia kierunku Biotechnologia lub pokrewnych. W ramach specjalności realizowane są przedmioty, które pozwalają na poszerzenie wiedzy z zakresu chemii medycznej, mechanizmów działania leków, projektowania struktur chemicznych posiadających określoną aktywność biologiczną, podstawowych technik modelowania molekularnego oraz korzystania z nowoczesnych narzędzi informatycznych przydatnych w badaniach biologicznych. Zajęcia dydaktyczne realizują członkowie zespołów badawczych, zajmujących się badaniami farmakologicznymi potencjalnych leków przeciwnowotworowych, molekularnymi aspektami chemoterapii przeciwnowotworowej i przeciwgrzybowej, analizą chemometryczną i badaniem spektroskopowym leków oraz poszukiwaniem nowych celów molekularnych dla chemoterapii przeciwgrzybowej i potencjalnych leków przeciwdrobnoustrojowych. 
     
  • Biotechnologia molekularna
    Ma charakter wybitnie interdyscyplinarny. Odnajdzie się na niej pasjonat biologii, chemii organicznej, chemii fizycznej,  biochemii, inżynierii genetycznej, informatyki i wielu innych przedmiotów. Możliwości zatrudnienia są również wielokierunkowe – wszystkie jednak opierają się na kreatywności i umożliwiają rozwój. W czasie pandemii SARS-CoV-2 wielu naszych absolwentów znalazło zatrudnienie przy opracowywaniu testów wykrywających wirusa lub przeciwciała skierowane przeciwko niemu, przy przeprowadzeniu testów molekularnych. Inni absolwenci jak co roku znajdują zatrudnienie w firmach farmaceutycznych, biotechnologicznych, chemicznych, w laboratoriach diagnostycznych. Absolwenci są przygotowani do kontynuacji nauki w Szkołach Doktorskich.
     
  • Technologia, biotechnologia i analiza żywności
    Specjalność o charakterze interdyscyplinarnym, łącząca zagadnienia teoretyczne z dziedzin chemicznych i przyrodniczych z wymiarem praktycznym, który obejmuje wiedzę istotną w tworzeniu żywności o dobrej jakości zdrowotnej i pożądanych cechach sensorycznych. W programie studiów II stopnia poruszane są zagadnienia z zakresu chemii żywności, funkcjonalnych składników żywności, mikrobiologii żywności, technik utrwalania żywności, technologii i biotechnologii żywności oraz projektowania procesów biotechnologicznych na potrzeby produkcji żywności. Zajęcia laboratoryjne pozwalają studentom na poznanie najnowszych technik wykorzystywanych w produkcji i analizie żywności. Dzięki wiedzy i zdobytym umiejętnościom student jest przygotowany do prowadzenia, kontrolowania i optymalizacji procesów produkcyjnych, a także procesów ukierunkowanych na otrzymywanie produktów o pożądanych cechach. A także potrafi zaprojektować i zrealizować projekty badawcze w zakresie biotechnologii.

Specjalności są uruchamiane w zależności od liczby chętnych studentów.


Perspektywy zatrudnienia:

  • laboratoria badawczo-rozwojowe w firmach wykorzystujących biotechnologię
  • przemysł spożywczy
  • przemysł farmaceutyczny
  • przemysł biotechnologiczny
  • instytuty naukowo-badawcze

Program studiów:

https://ects.pg.edu.pl/pl/faculties/WCh