Profesor Emeritus Politechniki Gdańskiej.
Absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Profesor Politechniki Gdańskiej, pracownik nauki, nauczyciel akademicki, specjalistka w dziedzinie technologii żywności.
Maria Sadowska urodziła się 8 września 1943 roku w Wilnie. W latach 1961-1968 studiowała na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej uzyskując dyplom magistra inżyniera chemika. W 1977 roku uzyskała na macierzystym Wydziale stopień naukowy doktora, a w 1994 roku stopień doktora habilitowanego nauk technicznych. W 2009 roku otrzymała tytuł naukowy profesora nauk rolniczych.
Pracę zawodową rozpoczęła w 1968 roku, pracując przez okres 6 miesięcy jako inspektor produkcji w Wojewódzkim Przedsiębiorstwie Przemysłu Garmażeryjnego w Gdańsku. Następnie związała się zawodowo z Wydziałem Chemicznym Politechniki Gdańskiej, gdzie w Katedrze / Zakładzie Technologii Żywności (z odpowiednimi zmianami) była kolejno: asystentem stażystą, asystentem, starszym asystentem (1968-1977), adiunktem (1977-1994), adiunktem z habilitacją (1994-2010) oraz profesorem nadzwyczajnym tytularnym (2010-2013). W 2007 roku przeszła na emeryturę, pracując jeszcze do 2013 roku na macierzystym wydziale.
W trakcie pracy odbyła krótki staż przemysłowy w Moskiewskim Instytucie Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego oraz naukowy w Astrachańskim Technicznym Instytucie Przemysłu Gospodarki Rybnej.
Tematyka badawcza Marii Sadowskiej obejmowała między innymi zagadnienia metod wydzielania kolagenu z surowców łącznotkankowych różnego pochodzenia, jego fizykochemiczną charakterystykę, chemiczną i enzymatyczną modyfikacja funkcjonalnych właściwości kolagenu oraz reologiczną charakterystykę żywności. W okresie pracy na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej wypromowała dwóch doktorów.
W 2015 roku została wyróżniona tytułem Profesor Emerirus Politechniki Gdańskiej.