Re-Candy
Nie marnujmy, wykorzystujmy! Nowy wymiar słodkiej przekąski.
Re-Candy to nowy wymiar cukierków, które nie tylko pełnią funkcję słodkiej przekąski, ale również zawieraja polifenole pochodzące z materiału powszechnie uznawanego za odpad – pulpy winogronowej. Przyjmuje się, że ok 30% całkowitej ilości winifikowanych winogron to produkty uboczne pozostające po produkcji wina, w tym wytłoki – skórka i nasiona oraz osad. Wytłoki z winogron stanowią bogate źródło niezbędnych związków, takich jak błonnik pokarmowy, minerały oraz polifenole. Polifenole to związki bioaktywne bardzo pożądane dla naszego organizmu. Wykazują się silnym działaniem antyoksydacyjnym przez co skutecznie zwalczają działanie wolnych rodników będących przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, cukrzyca, chorób neurodegeneracyjnych jak Alzheimer czy chorób nowotworowych. Spożywanie odpowiedniej ilości polifenoli jest niezbędne by utrzymać zdrowie i dobrą kondycję fizyczną naszego organizmu. Re-Candy to wygodna i atrakcyjna forma wzbogacenia naszej diety w antyoksydanty. Zbilansowany skład cukrów prostych dostarczy niezbędnej energii naszemu organizmowi podczas zawodów, treningów czy choćby dłuższej wycieczki rowerowej lub pieszej. A dodatkowo sposób w jaki pozyskiwane są polifenole wpisuje się w tak ważny dzisiaj koncept zrównoważonego rozwoju.
O zespole startupowym
Jestem doktorantką na Wydziale Chemicznym w Katedrze Chemii Analitycznej. Zrównoważony rozwój a tym samym dbałość o środowisko i zdrowie są dla mnie szczególnie ważne. Na co dzień zajmuję się rozwijaniem nowych metod analitycznych do badań jakości polskich win. Wszystkie metody są projektowane z zachowaniem zasad Zielonej Chemii Analitycznej by minimalizować wpływ analiz chemicznych na środowisko. Ponadto biorę aktywny udział w szeregu projektów badawczych w tym zakresu zrównoważonego zarządzania „Sustainable Management: Tools for tomorrow” oraz jestem aktywnym zawodnikiem Sekcji Kolarstwa Górskiego Klubu Uczelnianego AZS Politechnika Gdańska.
Oczekiwania i potrzeby zespołu
Pomimo doświadczenia i szerokiej wiedzy z zakresu technik ekstrakcyjnych w rozwinięciu tego pomysłu na pewno kluczowym byłoby wsparcie specjalistów z technologii żywności i/lub branży spożywczej. Biorąc pod uwagę, że do produkcji cukierków potrzebna jest niezbędna do tego infrastruktura poszukuję partnera - firmy cukierniczej dysponującej infrastrukturą do produkcji cukierków/galaretek.
Dziedzina/kategoria projektu
Technologie chemiczne, Ochrona zdrowia.