Zajęcia z zakresu analizy sensorycznej oraz wykorzystania oceny sensorycznej do określania jakości produktów żywnościowych.
- psychofizjologiczne podstawy analizy sensorycznej;
- zapoznanie z pojęciami wartości progowych;
- poznanie wytycznych dotyczących wyposażenia laboratorium analizy sensorycznej;
- zapoznanie się z zasadami BHP panującymi w laboratorium;
- poznanie zasad doboru i metod szkolenia kandydatów do panelu ekspertów;
- wyjaśnienie różnicy pomiędzy analizą sensoryczną a oceną konsumencką;
- poznanie podstaw profilowania sensorycznego.
Dla kogo: młodzież w wieku 13-15 lat (ucząca się w szkołach ponadpodstawowych)
Forma zajęć: wykłady z elementami warsztatu
Efekty kształcenia: poznanie zagadnień analizy sensorycznej oraz wykorzystania oceny sensorycznej do określania jakości produktów żywnościowych.
Liczba godzin przedmiotu: 30 godzin lekcyjnych
Liczebność grupy: maksymalnie 12 osób
Jednostka realizująca: Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej
Osoby prowadzące zajęcia:
- dr inż. Agata Sommer
- dr inż. Izabela Koss-Mikołajczyk