Analiza sensoryczna | Politechnika Gdańska

Treść strony

Analiza sensoryczna

Analiza sensoryczna

Zajęcia z zakresu analizy sensorycznej oraz wykorzystania oceny sensorycznej do określania jakości produktów żywnościowych.

  • psychofizjologiczne podstawy analizy sensorycznej;
  • zapoznanie z pojęciami wartości progowych;
  • poznanie wytycznych dotyczących wyposażenia laboratorium analizy sensorycznej;
  • zapoznanie się z zasadami BHP panującymi w laboratorium;
  • poznanie zasad doboru i metod szkolenia kandydatów do panelu ekspertów;
  • wyjaśnienie różnicy pomiędzy analizą sensoryczną a oceną konsumencką; 
  • poznanie podstaw profilowania sensorycznego.

Dla kogo: młodzież w wieku 13-15 lat (ucząca się w szkołach ponadpodstawowych)

Forma zajęć: wykłady z elementami warsztatu

Efekty kształcenia: poznanie zagadnień analizy sensorycznej oraz wykorzystania oceny sensorycznej do określania jakości produktów żywnościowych.

Liczba godzin przedmiotu: 30 godzin lekcyjnych

Liczebność grupy: maksymalnie 12 osób

Jednostka realizująca: Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej

Osoby prowadzące zajęcia:

  • dr inż. Agata Sommer
  • dr inż. Izabela Koss-Mikołajczyk