Przed nami Dzień Młodego Naukowca na PG | Politechnika Gdańska

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2023-09-04

Przed nami Dzień Młodego Naukowca na PG

Grafika Dnia Młodego Naukowca
Sesja Q&A z prof. Krzysztofem Wilde, rektorem PG, wykład popularnonaukowy Dawida Myśliwca z kanału „Uwaga! Naukowy Bełkot” na YouTube, a także speed dating w naukowym wydaniu – to atrakcje, jakie znalazły się w programie Dnia Młodego Naukowca, który odbędzie się 14 września na Politechnice Gdańskiej. Zapisy na wydarzenie właśnie się rozpoczęły.

Dzień Młodego Naukowca skierowany jest do doktorantów, pracowników, ale również studentów naszej uczelni. Wydarzenie odbędzie się w czwartek, 14 września w godzinach od 8:30 do 13:45 w budynku Hydromechaniki i stanowić będzie znakomitą okazję do poszerzenia wiedzy, wymiany doświadczeń, inicjowania i wzmacniania współpracy, a także wymiany informacji pomiędzy badaczami będącymi na początku, ale nie tylko, swojej kariery naukowej.

W programie znalazły się trzy panele. W pierwszym z nich wykład popularnonaukowy wygłosi Dawid Myśliwiec znany z kanału „Uwaga! Naukowy bełkot” na YouTube. Wystąpienie zatytułowane „Czego nauczyło mnie 15 lat mówienia o nauce?” w bezpośredni sposób nawiąże do jego internetowej działalności.

Następnie uczestnicy wydarzenia będą mogli wziąć udział w sesji Q&A z rektorem Politechniki Gdańskiej – prof. Krzysztofem Wilde. Pytania można przesyłać poprzez formularz do 13 września, do godz. 10:00 włącznie.

Wydarzenie zwieńczy speed dating w naukowym wydaniu. To doskonała okazja do zainicjowania lub umocnienia współpracy naukowej w niezobowiązującej i przyjaznej formule. Podczas kilkuminutowych rozmów uczestnicy będą mogli opowiedzieć o prowadzonych przez siebie badaniach i projektach, wymienić się doświadczeniami i nawiązać kontakt z potencjalnymi partnerami naukowymi.

Dodatkową atrakcją będzie obecność Koła Naukowego Technologii Polimerów TECH-POL. Jego członkowie zadbają o to, by uczestnicy wydarzenia otrzymali solidną porcję wiedzy, ale i... coś słodkiego. Przy specjalnie przygotowanym stoisku Będzie można odkryć smakowite tajemnice kuchni molekularnej i zobaczyć, jak chemicy tworzą pyszne lody z użyciem ciekłego azotu.

Szczegółowy harmonogram

Na każdy z trzech paneli obowiązują zapisy.

Zapisz się

Dodatkowych informacji udziela Centrum HR: joanna.ziobro@pg.edu.pl.

766 wyświetleń