Jaskółki Przedsiębiorczości – chwytak, probiotyczny baton, system do analizy związków chemicznych | Politechnika Gdańska

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2024-07-02

Jaskółki Przedsiębiorczości – chwytak, probiotyczny baton, system do analizy związków chemicznych

gala finałowa Jaskółek Przedsiębiorczości. Laureaci
Dziewięć pomysłów na biznes studenci Politechniki Gdańskiej zaprezentowali podczas finału konkursu Jaskółki Przedsiębiorczości. Zwyciężył Cellogrip, czyli modułowy chwytak do robota. Nagrodzono też Liogurt, czyli liofilizowany jogurt oraz Molecule solver –  oparty na sztucznej inteligencji system, który pozwala na automatyczne wykonywanie analizy związków chemicznych.

Gala finałowa konkursu Jaskółki Przedsiębiorczości, organizowanego przez Gdańsk Tech Startup School (GTS2) na Politechnice Gdańskiej, rozpoczęła się w piątek 28 czerwca w Audytorium Novum od wręczenia przez prof. Mariusza Kaczmarka, prorektora ds. kształcenia PG wyróżnień w postaci „Dyplomu uznania za wkład w rozwój innowacyjności i przedsiębiorczości na Politechnice Gdańskiej”.  Dyplomy otrzymali: dr inż. Marita McPhillips z Wydziału Zarządzania i Ekonomii, dr inż. Krzysztof Nowicki, prof. PG z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki oraz mgr inż. Damian Kuźniewski z Centrum Transferu Technologii.

Następnie dziewięć zespołów studenckich zaprezentowało swoje pomysły na biznes, które oceniało jury konkursowe w składzie: Damian Kuźniewski, dyrektor Centrum Transferu Technologii, Krzysztof Dolny (założyciel firmy FEMAX, członek Stowarzyszenia Absolwentów PG oraz Politechnicznego Klubu Biznesu PKB+) oraz Bartosz Baziński (współzałożyciel i aktualny prezes spółki SentiOne, absolwent WETI PG).

– Projekty zgłoszone w tegorocznym konkursie „Jaskółki przedsiębiorczości” były na bardzo wysokim poziomie. Wybór najlepszego projektu nie był łatwy i oczywisty, ponieważ każdy zespół przedstawiał projekty o wysokim potencjale rynkowym i dobrze zdefiniowanej potrzebie potencjalnych użytkowników i klientów rozwiązania – powiedział Damian Kuźniewski. – Wyzwaniem dla uczestników konkursu były z pewnością aspekty biznesowe projektu, w tym model biznesowy i analiza opłacalności ich projektu, dlatego komisja konkursowa doceniła projekty o największym docelowo rynku oraz największej gotowości technologicznej rozwiązania. Wyszliśmy z założenia, że szybkie prototypowanie i testowanie wraz z klientami rozwiązania daje najwyższe szanse na sukces w ich wdrożeniu.

Nagrodzone projekty

Zwycięzcą konkursu został projekt Cellogrip Tomasza Giedrysa, czyli innowacyjne rozwiązanie w postaci miękkiego chwytaka do robota opartego na sprężonym powietrzu. Jak podkreślał autor projektu, urządzenie składa się z pojedynczych komórek, które można łączyć w dowolny układ, a system jest prosty w obsłudze.

– Autor Cellogrip zaprezentował działający prototyp i jego wcześniejsze iteracje i ma pomysł na jego rozwój w przyszłości. Przekonał również jury, że dobrze zna rynek docelowy i oczekiwania potencjalnych klientów rozwiązania, a kompetencje zespołu pozwolą na jego wdrożenie – powiedział Damian Kuźniewski.

Drugie miejsce zajął zespół Liogurt w składzie Łukasz Majewski, Anna Żuralska, Klaudia Ostrowska. Zespół zaproponował Liogurt, czyli baton jogurtowy dostępny w różnych smakach, stworzony z myślą o osobach dbających o zdrowie jelit, aktywnych fizycznie oraz rodzicach poszukujących zdrowych przekąsek dla swoich dzieci. Jak przekonywały podczas prezentacji autorki projektu produkt ten łączy wartość odżywczą jogurtu z korzyściami probiotyków, a dzięki wykorzystaniu procesu liofilizacji, Liogurt można zabrać ze sobą wszędzie i ma dłuższy okres przydatności do spożycia. Dzięki obniżonej aktywności wody produkt ten nie jest wrażliwy na standardowe warunki przechowywania.

Trzecie miejsce przypadło projektowi Molecule solver autorstwa Rafała Stojałowskiego, który zgłosił do konkursu system informatyczny zapewniający dostęp do modelu sztucznej inteligencji pozwalający na automatyczne wykonywanie analizy związków chemicznych z minimalną ingerencją człowieka.

Pozostałe zespoły, które wzięły udział w konkursie

  • Buratta Świata (gotowy wegański ser typu burrata w zalewie na bazie oliwy z przyprawami); Marta Narloch, Julia Baczewska, Kina Malinowska 
  • AquaSat Innovations (rozwój satelity lub konstelacji satelitów skoncentrowanych na wykrywaniu podpowierzchniowych źródeł wody pitnej); Maciej Piórkowski, Marcin Kotynia, Michał Piotruk 
  • Favorit (symulator jazdy konnej VR); Marta Neumann, Paweł Tumialis 
  • NextStep Navigators (platforma internetowa do zarządzania karierą); Aleksandra Kulas, Jakub Deniziak
  • EST (aplikacja i strona internetowa umożliwiająca lokalizowanie stacji oraz sprawdzanie dostępności powerbanków); Mikołaj Mikołajczak
  • QuantumEdge (model sztucznej inteligencji opartej o kwantowe uczenie maszynowe); Kamil Szefler.

Nagrody finansowe w wysokości 1-3 tys. zł były sponsorowane przez Rektora PG. Zespoły otrzymały również nagrody rzeczowe sponsorowane przez Politechniczny Klub Biznesu PKB+.

O oprawę artystyczną gali zadbała Gdańska Orkiestra Akademicka. Koncertu w jej wykonaniu można było wysłuchać też na koncercie po zakończeniu gali.

O konkursie

Konkurs Jaskółki Przedsiębiorczości w nowej odsłonie polega na opracowaniu zarysu koncepcji produktu lub usługi o charakterze innowacyjnym w formie kanwy propozycji wartości i zgłoszenie jej poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy.

Częścią Jaskółek Przedsiębiorczości była mobilna gra terenowa na kampusie PG, której celem było ułatwienie uczestnikom zdobycia wiedzy przydatnej do przygotowania zgłoszenia konkursowego.

Uczestnicy gry zdobywali dodatkowe punkty do oceny projektu zgłoszonego do konkursu na konto indywidualne oraz na konto wydziałowe. Najbardziej zaangażowanym wydziałem w tegorocznej edycji konkursu był Wydział Chemiczny, który zdobył tytuł „Jaskółki PG”. Statuetkę odebrała prof. Agata Kot-Wasik, dziekan Wydziału Chemicznego.

Więcej o konkursie

29 wyświetleń